The Russian Tea Room

Inngangsparti

Jeg vet ikke hvor mange ganger har jeg har gått forbi dette stedet på 57th Street. Det røde inngangspartiet med gullfargde bokstaver, vinduskarmer og dør. Ofte står det en uniformert kar utenfor med en like knallrød uniform. En gang nikket han blidt til meg, men jeg følte allikevel ikke for å sjekke ut stedet nærmere. Et sted mente jeg å ha lest at man omtrent måtte være gallakledd bare for å spise en enkel lunsj på The Russian Tea Room, og at gjester med joggesko nærmest var grunn til å kalle inn den beryktede russiske mafiaen.

57th Street er gaten rett ovenfor der jeg bor så jeg ser stedet omtrent hver dag, men jeg vurderte aldri å titte innom. Ikke før jeg hadde besøk av en kamerat og vi passerte dørvakten i den røde uniformen. Da tok jeg mot til meg og spurte om det var dresscode og om joggesko var forbudt slik jeg mente å ha lest. – Oh no Sir, that was many years ago, sa han. Ikke hadde han spesielt russisk aksent heller. Mer New Jersey egentlig. – But we have great food, you will love it, lovet innkasteren. Vi bestemte oss for å ta sjansen.

The Russian Tea Room ble åpnet i 1927 av medlemmer av den russiske  Imperialballetten.  Det var i begynnelsen et samlingssted for russiske flyktninger i New York, men ble etterhvert et drikkested hvor folk fra underholdningsbransjen hang før og etter forestillinger. Fortsatt er det ansett for å være en eksklusiv restaurant, selv om noe av glansen har falmet litt med årene.

Innenfor fikk vi umiddebart stifte bekjentskap med det rødeste spisestedet som New York antageligvis kan by på. Og da mener jeg bokstavelig. Det var rødt, gull og juggel så langt øyet rakk. Lokalet var nesten tomt, og en stram kelner med tydelig russisk aksent kom med menyene. Vi prøvde å uttrykke vår fascinasjon over hvor rødt det var, men russeren hadde lagt igjen både serviceinnstillingen og humøret hjemme. Eventuelt i Moskva. Han hadde ikke noe humor på at han jobbet på et sted som like gjerne kunne vært et fargerikt bordell i en westernfilm.

Interior_of_the_Russian_Tea_Room

Men det var altså her det skulle skje. På menyen var det mange russiske spesialiteter, men vi gikk begge for salat. Det viste seg å være et lurt trekk. The Russian Tea Room klarte å trylle frem den beste Cobb Salad jeg noensinne har spist noe sted i verden. Fantastisk! Og til den mest fantastiske prisen også. For da regningen kom på bordet så vi rødt. Igjen.

Du kan lese mer om The Russian Tea Room og mye annet i min nye bok Freddys New York.

 

 

Bilder: Wikipedia