Stand-up i New York

Comedy Club 

Jeg har etterhvert sett stand-up og humorshow i mange byer rundt omkring. Blant annet Second City i Chicago, Gong Show i Amsterdam, Comedy Store i London, The Punch Line i San Fransisco og Norra Brunn i Stockholm for å nevne noen. For ikke å glemme stand-up på Tivoli i København. Som jeg forøvrig ikke skjønte en dritt av.

Men ingenting er som å se stand-up i New York. Ikke fordi komikere nødvendigvis er så mye bedre og morsommere der enn i Norge. Snarere tvert i mot. Jeg synes vi har et forholdsvis høyt nivå på stand-up her til lands, for jeg er den første til å innrømme at jeg ser mye dusinvare på stand-up scener i Amerika. Men det er noe med humorklubbenes historie og alt som sitter i veggene som gjør det spennende. Og ikke minst hva som kan skje på en stand-up kveld på Manhattan. Dette kommer jeg tilbake til litt senere i dette innlegget.

Ta klubben til humorlegenden Rodney Dangerfield, Dangerfields, for eksempel. Jeg elsker å ta med venner hit, for dette er så klassisk og autentisk det kan få blitt når det kommer til stand-up klubber.  Dangerfields ligger på East Side, er intim, dunkel og stoler og interiør er kledd i rød plysj. Det er som å befinne seg i en Seinfeld-episode. Bare å vite at ALLE de store komikerne i Amerika en eller annen gang i karrieren har stått på scenen her, gjør dette stedet til en stor opplevelse for ekte humornerder. Klubben ble på åttitallet mye brukt til å ta opp stand-up specials for tv, og den har også vært benyttet i flere filminnspillinger. Rodney “I don´t get any respect” Dangerfield døde i 2004, 83 år gammel, men klubben lever fortsatt i beste velgående.

Beveger man seg nedover til Lower Manhattan er det en klubb som gjelder, og det er Comedy Cellar. Nok en klubb med mye historisk sus som har hatt, og fortsatt har, alt som kan krype å gå av storheter på scenen. Komikere som Louic CK, Chris Rock og Jerry Seinfeld opptråde både her og på Gotham Comedy Club lenge før de ble berømte. Og her kommer jeg til det med at man aldri vet hva som kan skje når man er på show i New York: – Er du heldig kan det være at en superstjerne uannonsert hopper opp for å prøve noen minutter med nytt materiale. Det skjer rett som det er, og sjansen er størst for å få oppleve dette hvis man går på et av de tidlige showene. Sist jeg var på Gotham overrasket plutselig Lewis Black  med et rasende forbanna og hysterisk morsomt sett helt utenom programmet.

Comedy Cellar

Andre klubber som kan være verdt et besøk hvis man er i byen er Upper West Side-klubben Stand Up NY.  Comic Strip ligger på East Side, ikke langt fra Dangerfields, og så er det selvfølgelig Carolines på Broadway. Sistenevnte har alltid store navn på plakaten, men kjører også rene amatørkvelder som kan by på gapskrattende overraskelser. På Carolines har jeg sett både Micheal McDonald (du vet Stuart fra Mad-TV), Andrew Dice Clay (Diceman rocker fortsatt) og Gilbert Gottfrid (The Aristocrats).

På amerikanske stand-up klubber har de noe vi ikke har i Europa eller Norge. Det er det som kalles ”A two drink minimum”. I tillegg til inngangsbilletten er man forpliktet til å kjøpe minimum to enheter drikkevarer. Det trenger ikke være alkohol.  Kaffe, brus og vann på flaske teller også. Av og til kan man få inntrykk av at det dreier seg mer om å selge drikkevarer og frityrmat enn humor.

Da er det et paradoks at en typisk midt-på-treet stand-up komiker i New York gjerne opptrer med 25-30 show i løpet av en uke, og kan gjøre så mange som syv-åtte show på en kveld.  På ukedagene tjener de ikke mer enn 25 dollar pr. show. Det er omtrent det en norsk komiker får i ølbonger når han er ute på jobb.

Rett som det er fyller store komistjerner Beacon Theater eller  Madison Square Garden.  Men noen trives imidlertid fortsatt best på bittesmå teatere. Neste måned skal jeg se den rødhårete og rappkjeftede Kathy Griffin på et mindre teater på Staten Island, og flere ganger fikk jeg sett den nå avdøde legendariske komikeren Joan Rivers på et bittelite teater 42nd Street.  Fantastiske Rivers var en vandrende reklame for plastisk kirurgi såvel som for photoshop. Noe bildet under viser.

Skjermbilde 2014-02-24 kl. 12.50.40