Skyskrapersvak

NYC 007

Noe av det kuleste jeg vet om er skyskrapere og høye bygninger. Jo større og mer spektakulære de er, jo mer fasinert blir jeg. Vel og merke synes jeg det er best å se dem nedenfra. Det gynger godt i mellomgulvet de gangene jeg har hatt besøk av venner i New York og har tatt dem med opp i The Rock – Rockefellerbygningen eller Empire State Building.

Forleden åpnet Marriott et splitter nytt hotell på Broadway helt oppe ved Central Park. Jeg har en venninne som jobber som bookingansvarlig der, og jeg fikk en eksklusiv behind the scenes-omvisning tre dager før åpningen. Rommene er spektakulære og enkelte har utsikt til både Central Park (se bildet), Times Square og videre nedover Midtown Manhattan. Et fantastisk skue, selv om jeg på bildet under har puls på ca. 200. Høydeskrekk er ingen spøk.

IMG_4353

Av og til når jeg rusler hjemover fra Madison Square Garden etter en basketkamp med The Knicks, må jeg bort og fysisk ta på min defintive favorittskyskraper i hele verden – The Chrysler Building. Denne fantastiske art deco skyskraperen troner helt klart øverst på min toppliste. Empire State med sine regelmessige og fantastiske lysshow på kveldstid, den vanvittig fasinerende Flatiron-bygningen som bare er to meter på det smaleste (og heller ingen skyskraper men veldig kul) og Lipstick-building til tross – ingenting kan måle seg med Chrysler synes jeg. Det 319 meter høye kunstverket er mest kjent for sitt karakteristiske spir. Det sies at det er laget for å ligne hjulkapslene på en 1929-modell Plymouth.

IMG_0008

En ting er gærningene som bygget disse kolossene uten dagens moderne hjelpemidler, men mine tanker går alltid til de virkelige heltene. Da snakker jeg om de som har jobben resten av livet med å vaske vinduene. Det sies at det er en skyskraper som er spesielt vanskelig å vaske, og det er Empire State Building. Ungdommer står på utsiktsplatået og hiver ut leskedrikker som søler til vinduer flere titalls etasjer nedover. Dette er både seigt og vanskelig å få vasket av, spesielt på vinteren. Å vaske skyskrapere er dessuten en utrolig tidkrevende jobb. Det tar for eksempel en hel måned å vaske Hearst Tower. Og det er hvis været er bra.

Her kan du se noen vindusvaskere i aksjon med The Empire State Building anno 1938.

Jeg kjenner det velter seg i magen bare av å se et sånt klipp. Men det er rart med det når man er skyskrapersvak.

***

Guideboken Freddys New York kan bestilles her.