Landingen på Hudson River

Plane_crash_into_Hudson_River_(crop)

Den 15 januar 2009 skjedde det noe virkelig spektakulært på Hudson River i New York.  Du har sikkert hørt om det, men det er vanskelig å slutte å la seg fasinere av denne hendelsen.  US Airways flight 1549 hadde akkurat tatt av fra LaGuardia Airport, som er en innenriksflyplass lokalisert i Queens i New York. Mens flyet var i ferd med å stige til marsjhøyde, kolliderte det med en flokk gjess og begge motorene ble slått ut.

Flyet ble ført av den 57-årige kapteinen Chesley B. “Sully” Sullenberger.  Han var en svært erfaren pilot og sende umiddlebart ut mayday-melding. Rullebaner ble ryddet på flere flyplasser i nærheten slik at han kunne lande, men den tidligere jagerpiloten skjønte raskt at han ikke ville rekke frem til noen av dem.  Han bestemte seg derfor å lande på vannet i vinterkalde Hudson River.

“Sully” landet flyet nesten prikkfritt på vannet, og båter og redningsmannskaper kom raskt til. Ingen omkom eller ble alvorlig skadet. Kaptein Sullenberger ble på godt amerikansk vis umiddelbart en folkehelt, og gjestet alt av populære talkshows og prydet forsider på blader og aviser i måneder etterpå.

I boken min Freddys New York som kommer i juni kan du lese mer om dette,  samt den fantastiske Riverside Park. Den strekker seg langs Hudson River og starter på 72nd Street, litt ovenfor nedslagsfeltet for US Airways flight 1549.  At ingen ble alvorlig skadet eller drept i ulykken, tenker jeg på omtrent hver eneste gang jeg jogger langs elven. For en fantastisk bragd av både kaptein og crew.

Du se en rekonstruksjon av den dramatiske hendelsen på Hudson River her.

Ta også en kikk på den fantastiske parken. Et av mine yndlingsrekreasjonsområder utenom Central Park.

***

Flere spennende fakta og ting å gjøre i New York kan du lese om i guideboken Freddys New York. Boken kan bestilles her.