Kongen av New York

the late show with david letterman

Ikke bare er han en av New Yorks største turistattraksjoner, men han er også en legende innen amerikanske talkshow og showbiz. Nylig var jeg på min siste innspilling med David Letterman og hans Late Show på Broadway. Letterman og hans trofaste side kick og musikalsk ansvarlig, Paul Shaffer, har holdt det gående siden 1981 da showet gikk på tv-kanalen NBC. I 1993 flyttet han over til CBS og legendariske Ed Sullivan Theater. Dette er stedet hvor Elvis ble sensurert for sine sensuelle hoftebevegelser og bare ble filmet fra midjen og opp da han opptrådte på The Ed Sullivan Show. Det var også her Beatles gjorde sin aller første og legendariske opptreden på amerikansk tv i samme show.

Etter tusenvis av daglige kveldsshow på tv, skandaler, herlig humor og store tv-øyeblikk pensjonerer David Letterman seg som en steinrik og levende legende i mai i år.  Da tar populære Stephen Colbert over stafettpinnen. Eller “the new guy” som Letterman kaller ham.

Stephen Colbert
Stephen Colbert (bilde fra Wikipedia)

Jeg kommer til å savne Letterman. Ikke minst fordi han er like selvironisk som han kan være frekk og sarkastisk mot showets gjester, såvel som kjendisene som er skyteskiver i hans berømte monologer. Dette har også ført til at han rett som det er handler i krangler med mennesker. Ikke minst Donald Trump, som for ikke lenge siden var rasende på stjernen. Nylig var han atter gjest i programmet.

Jeg tok med min amerikanske venn Marissa på opptak og hun synes det var veldig morsomt. Selv har jeg vært på Letterman-innspilling en haug av ganger, og skal du til New York før mai anbefaler jeg absolutt å prøve og få billetter.

med marissa

Å være publikum på tv-opptak i Amerika er alltid gratis, man kjøper ikke billetter slik man må i Norge. Det kan være vanskelig å få tak i billetter til de mest populære showene, men det finnes noen triks. Skal du til New York og vil prøve å få tak i billetter til Late Show kan du gjøre det her.  Flere tips finnes i boken min, Freddys New York.

Så vidt jeg vet har det aldri, bortsett fra polfarer Liv Arnesen,  vært noen nordmann som gjest i stolen hos Letterman. Imidlerttid har det vært flere norske musikalske artister. Nylig var superpopulære Nico and Vinz gjester og tidligere har også Sondre Lerche (som bor i bydelen Willamsburg i New York) vært gjest. En annen bergenser som har sunget i programmet flere ganger er Sissel Kyrkjebø. Og hvem husker vel ikke Maria Menas famøse opptreden, hvor hun sang så surt at millioner av talkshowpublikummere antagelig mistet nattesøvnen. Jeg hadde tenkt å legge en link til Menas forferdelige opptreden hos Letterman her, men det ser ut som det er slettet fra youtube. Takk Gud for det. Og takk Gud for at han ga oss David Letterman. Leve kongen av New York!

Letterman
Letterman varmer opp publikum før opptak. (c) Freddysnewyork.no