Fortsatt the greatest city on earth

Siste gang jeg var i New York var bare tre uker før coronakrisen rammet oss med full kraft. Jeg har opplevd byen med halvannen meter snø, jeg har sett hvor stille det er på joggetur i byens gater klokken syv om morgenen, jeg har vært der når folk helst er inne i tyve kuldegrader og 40 brennheite varmegrader. Men så øde og stille som Manhattan fremstår nå, er nesten uvirkelig å forestille seg.

New York City har rundt 8,6 millioner innbyggere. Hvert år besøker over 40 millioner mennesker byen, og bare på Manhattan bor det snaut 1,7 millioner mennesker. Det anslås at minst like mange daglig pendler dit på jobb.

Jeg savner lukten av vanilje, pretzels og ristede nøtter fra salgsvognene på hvert gatehjørne. Den utålmodige tutingen fra gule taxier og travle mennesker i digre SUV-registrert i The Empire State. Jeg savner lukten fra subwayen, altfor dyr kaffe på Starbucks og løpeturene i Central Park. Hvis dette drøyer veldig lenge, er jeg sikker på at jeg til og med vil savne rottene. Det sies forøvrig at det finnes dobbelt så mange rotter som mennesker i byen.

Min absolutte favorittbygning i hele verden, The Chrysler Building, vil selvfølgelig stå der når jeg en dag kommer tilbake også. Blinkende i solen og opplyst om kvelden og natten. Av og til må jeg bort og ta på den. Jeg vet ikke hvor mange hundre ganger jeg har fotografert den – av ren kjærlighet til art deco-stilen.

Min favoritt-avenue er sjette. Sixth Avenue – også kjent som The Americas. Den huser flotte skyskrapere og ikoniske bygninger som The Rock – Rockefeller Center og Radio City Music Hall.

Jeg håper de fleste av mine favorittrestauranter overlever krisen, slik at de om ikke så lenge igjen kan åpne dørene og servere den gode kinesiske, japanske, og thailandske maten. Bare tanken på den knallsterke indiske kyllingen på Bengal Tiger gir meg svette i pannen. For ikke å glemme de legendarisk gode økologiske burgerne og milkshaken på Bareburger.

Hvordan går det egentlig med mine venner på Brooklyn Diner tenker jeg? Der er det alltid travelt og fullt, men som regel et bord å oppdrive. På denne dineren serverer de fantastisk Mac´n cheese, pannekaker og en grillet pølse like lang som en spedbarnsarm.

En gang skal tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, ha sagt: “Our city can beat your city any time”.

Jeg tror faktisk han har rett.