En New York-nekrolog

Carnegie

Man skal aldri la seg forundre over en by som New York, men i romjulen må jeg innrømme jeg ble tatt en smule på sengen. Faktisk fikk jeg et slags sjokk. Det er mange institusjoner og severdigheter i NY, men da jeg så at den legendariske restauranten Carnegie Deli skulle stenge dørene for godt lille nyttårsaften, falt jeg nesten gråtende omkull utenfor på 7th Avenue.

Carnegie Deli har holdt det gående siden 1937. Alt som kan krabbe og gå av verdens berømtheter har vært innom, og var behørig dokumentert med signerte bilder på veggene. På Carnegie Deli spiste komikeren Henny Youngman sine daglige faste måltider i over 20 år, frem til han døde i 1998. For en humornerd var det stort da daglig leder Sandy Levine for noen år siden viste meg bordet hvor Youngman pleide å sitte. Aldri har jeg vel spist Carnegie Delis pickles (salte og sure sylteagurker som alle fikk en skål av mens man ventet på maten) med større andektighet enn da jeg satt ved Youngmans bord.

Signaturretten var de dekadente pastrami-sandwichene som ble servert under mottoet: There isn´t just skyscrapers that are tall in New York City. Smørbrødene kom nemlig høye som tårn og inneholdt minst en halv kilo pastrami.  På amerikansk vis ba man etter å spist seg stappmett, om å få med resten i en “doggy bag”. Man hadde så mat i dagesvis.

I tillegg hadde de sin verdenskjente og himmelske ostekake, som ble servert i så store biter at man trengte en måned på tredemølle etterpå for å forbrenne den.

Woody Allen spilte også inn deler av filmen Broadway Danny Rose på Carnegie, de holdt åpent og serverte gjester ved hjelp av primus og stearinlys under byens to største og mest kjente strømbrudd og dette var en turistfelle jeg alltid anbefalte besøkende i New York å få med seg.

Nå er det slutt. Takk for maten! R.I.P.