Alle parkers mor

IMG_0005

 

Central Park må være verdens mest kjente park. Og kanskje den mest brukte og verdsatte også. Parken blir ofte omtalt som det viktigste kunstverket i Amerika. For parken er så godt som menneskelagd fra begynnelse til slutt.

Noen mener sågar at Central Park bør omtales som et utendørs museum, i og med at den gjør bruk av attraksjoner i nabolaget og dermed blir helhetlig. Ikke minst med tanke på omkringliggende kulturinstitusjoner som The American Museum of Natural History og The Metropolitan Museum of Art.

Central Park ble bygget i årene 1858 til 1873. Den er endel av den opprinnelige byplanen for New York og ble utformet av Frederick Law Olmstead og Calvert Vaux som vant konkurransen om å skape den fremtidige parken.

Da området som i dag utgjør Central Park i 1853 ble utpekt som et fremtidig område for byens grønn lunge, bodde det 1600 mennesker på dette ugjestmilde området som hovedsaklig bestod av sumpområder. Central Park er 3,4 kvadratkilometer stor og strekker seg rektangulært fra 59th Street og helt opp til 109th Street.

Hovedhensikten med parken er å være en beroligende sone og et slags terapeutisk alternativ til det utmattende kaoset som ellers preger storbyen New York. Og Newyorkere vet å elske parken sin. Den er flittig brukt både til hundelufting, trening, lek med barn, picnic, dating, lesing, soling og en rekke andre aktiviteter. Blant annet har The New York Philharmonic gratis sommerkonserter i parken, og hver sommer settes Shakespeare in the park opp med kjente skuespillere som Al Pacino på scenen. Utendørsamfiet har av og til konserter med store stjerner som Elton John og Gart Brooks.

I parken kan man ro på den lille innsjøen, gå på skøyter på The Ice Rank om vinteren, det finnes en liten zoologisk hage der, spisesteder, turløyper og man finner viltområdet The Ramble med et rikt fugle -og dyreliv. Ekornene er mange, de er tamme og spiser nesten fra hånden innimellom nøttesankingen.

Alle New Yorks parker er forøvrig vedtatt å være røykfrie.

Noen imponerende tall:

  • Hvert år besøker 25 millioner mennesker parken.
  • Den inneholder 94 kilometer med gangstier.
  • Over 240 filmer har blitt spilt inn der.
  • Det finnes over 9000 trebenker og 26 000 trær i Central Park. Hvert tre har sitt eget nummer.
  • På vandring rundt omkring kan man gå over 26 ulike små og litt større broer.
  • I parken finner man også 29 statuer. En av dem er av H.C. Andersen.

Central Park drives av Central Park Conservancy som er en privat non-profit organisasjon. Det årlige driftsbudsjettet er på over $20 millioner.

En av måtene de får inn penger på, foruten vanlige donasjoner, er at man kan adoptere en av de tusenvis av benkene. Da får man en liten navneplate på benken hvor man kan skrive sitt navn og og et lite budskap.  La oss håpe Petter Stordalen leser dette. Gunhild fortjener en benk. Eller kanskje to? Det koster bare $7500 pr. stykk.  Og det er  ikke mer enn Stordalen panter flasker for etter en av sine mange kjendisfester.

Nedenfor ser du min gode kamerat Terry. Han bor  i Central Park og er et ekte New York-ekorn. Født og oppvokst i byen.

IMG_0112

 

Omtrent midt i den enorme parken finner man innsjøen The Jackie Kennedy Reservoir. Mange, deriblant meg, har sine faste løpeturer rundt vannet. På den 2,54 km lange runden er det kun tillat for gående og løpende. Newyorkere har funnet ut at løpende og gående mennesker ikke trenger å risikere å bli nedrent av gale folk på sykkel verken på løpeturen eller når de spaserer på et fortau. Veldig praktisk med slike regler egentlig.  Vannet ble omdøpt til Jackie Kennedy  Reservoir i 1994 for å ære Jacqueline Kennedy Onassis som likte å løpe i området.

IMG_3126

I filmer om New York fra sytti og åttitallet var det å bevege seg i Central Park etter mørkets frembrudd synoymt med å bli ranet, voldtatt eller drept. I dag som NYC er Amerikas tryggeste by, er det ikke helt på den måten. Derimot risikerer du for eksempel å bli løpt ned av joggere. En rekke løp arrangeres hele året, og høydepunktet er kanskje The midnight run som starter i det klokken slår tolv på natten nyttårsaften.

Interessert i mer info om Central Park? Du finner parkens egen hjemmeside her.

 Les mer om parker i boken Freddys New York, som kan bestilles her.